30 septembrie 2008

KISS


De ce se saruta oamenii?Sigur ne-am pus cu totii intrebarea asta de multe ori...
Bineinteles, cel mai simplu raspuns este acela ca oamenii se saruta pentru a se simti bine. Dar sunt unii oameni pentru care aceasta explicatie nu este de ajuns. Ei studiaza anatomia si evolutia sarutului. Pana acum, acesti cercetatori ai sarutului nu au ajuns la o concluzie finala in ceea ce priveste inceputurile acestui obicei, dar au emis cateva teorii si au stabilit care sunt efectele biologice ale unui sarut pasional.
O mare intrebare este daca sarutul se invata sau se face din instinct. Unii spun ca se invata, fiind un comportament care dateaza inca de la primii nostri stramosi. Pe atunci, mamele mestecau mancarea si isi hraneau copiii direct din gura lor. In sprijinul ideii ca sarutul mai degraba se invata decat este instinctiv este faptul ca nu toti oamenii se saruta. Antropologii spun ca anumite triburi nu fac acest lucru. In timp ce 90% dintre oameni se saruta, 10% dintre ei nici nu stiu ce pierd. Astazi, teoria cea mai acceptata este ca oamenii se saruta pentru ca ii ajuta sa gaseasca un partener bun. Cand buzele noastre se ating, feromonii nostri “vorbesc” facand schimb de informatii biologice, transmitindu-ne daca partenerul este compatibil si daca alaturi de el vom avea copii sanatosi. De exemplu, femeile prefera in mod subconstient mirosul barbatilor cu genele sistemului imunitar diferite de ale lor. Aceasta potrivire ar duce la nasterea de copii cu sisteme imunitare mai puternice si cu sanse mai mari de supravietuire.Totusi majoritatea ne multumim cu explicatia ca oamenii se saruta pentru ca asta ii face sa se simta bine. Buzele si limba noastra sunt dotate cu terminatii nervoase care intensifica senzatiile de euforie atunci cand suntem indragostiti si ne atingem unul altuia buzele. In momentul in care traim aceste senzatii nu ne mai intrebam care sunt motivele pentru care ne sarutam, in schimb cautam motive sa facem asta cat mai des.
1. Pentru un sarut sunt pusi în miscare nu mai putin de 29 de muschi faciali. Cu alte cuvinte, sarutul este un exercitiu bun de prevenire a ridurilor.
2. Partenerii fac un schimb de saliva, care contine grasimi, saruri minerale si proteine. Potrivit ultimelor studii, schimbul de substante mentionate anterior sporeste productia de anticorpi.
3. Ca o regula, 66% dintre oameni tin ochii închisi atunci când saruta. Restul, se delecteaza privind expresia fetei partenerului atunci cand saruta.
4. Potrivit statisticilor SUA, o americanca saruta în medie 80 de barbati pana se casatoreste.
5. Un sarut romantic si scurt arde 2-3 calorii, pe când un sarut frantuzesc arde mai mult de 5 calorii.
6. Sensibilitatea buzelor este de 200 de ori mai accentuata decât cea a degetelor de la mana.
7. Se preconizeaza faptul ca barbatii care îsi saruta nevasta de "la revedere" atunci când pleaca de acasa, traiesc cu cinci ani mai mult decât cei care nu au acest obicei.
8. Un sarut pasional de 90 de secunde va creste considerabil tensiunea arteriala si pulsul. Mai mult decât atât, va creste nivelul hormonilor din sânge, dar va scurta viata cu un minut
9. Sarutul frantuzesc este numit "uniunea sufletelor" în Franta. Nu doar buzele sunt angrenate în vârtejul pasiunii, ci si limbile. Pasionalii francezi au inventat si un alt tip de sarut în care sunt implicate numai limbile.
10. Contrar credintei populare, eschimosii nu îsi ating numai nasurile în semn de dragoste si afectiune. Si buzele sunt deschise putin în acest timp. Apoi, trag aer adânc în piept si expira pe nas, savurând "aroma" celuilalt partener. Sarutul se finalizeaza cu circa doua minute de repaus cu nasul pe obrazul celuilalt.
11. Sarutul în public este o actiune condamnabila în Japonia, Taiwan, China si Coreea.
12. Trupurile celor implicati în actiunea sarutatului produc o substanta care este de 200 de ori mai puternica decât morfina, din punct de vedere al efectului narcotic. Din acest motiv persoanele care se saruta experimenteaza anumite sentimente de euforie.
13. Sarutul le relaxeaza pe femei si atenueaza efectele stresului
14. În medie, o persoana petrece 20.160 de minute (doua saptamâni) din viata sarutand.
15. Un sarut care dureaza un minut consuma 26 de calorii din corp.
16. Majoritatea persoanelor de pe planeta experimenteaza primul sarut înainte de a împlini vârsta de 14 ani.

Etichete: