28 aprilie 2009

Cutremur

Ce este un cutremur?









Cutremurul este unul din cele mai distrugatoare fenomene naturale de pe Pamant.El apare deoarece scoarta terestra se pune brusc in miscare si isi modifica suprafata.Seismologii inregistreaza anual in jur de cinci sute de mii de cutremure,adica un cutremur pe minut.Majoritatea acestor vibratii raman neobservate,fiind detectate doar de seismologi care au masurat intensitatea cutremurelor pe scara Richter.

Cum ne protejam in caz de cutremur?

Cel mai important lucru:NU INTRATI IN PANICA!


1.Ne adapostim in locuri sigure:sub mese sau birouri grele, pe holuri, in coltul camerelor, langa stalpii de rezistenta.
2.Stam cat mai departe de ferestre sau oglinzi,obiecte grele ce ar putea cadea,usi.
3.Oprim sursele de curent electric si apa.
4.Daca va aflati intr-o cladire,nu fugiti afara!
5. Daca sunteti pe un hol, ghemuiti-va si proptiti-va de un perete de interior.
6.Protejati-va fata si capul!
7.Nu folositi liftul!
8.Daca sunteti afara,stati pe loc!
9.In cazul in care sunteti in masina, incercati sa trageti pe dreapta, intr-un loc sigur.
10.Nu iesiti pe scara blocului pentru ca e una dintre cele mai nesigure structuri ale cladirii.
11.În cazul în care cutremurul vă surprinde într-un centru de magazine intraţi în cel mai apropiat magazin.

Ce m-a determinat sa scriu acest articol?

Sambata,25 aprilie 2009 un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Gutenberg-Richter a zguduit Romania.Cutremurul a fost resimtit in sudul,centrul si estul tarii dar si in tari vecine.Seismul s-a produs la o adancime de 100 km.
Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, foarte slabe, imperceptibile pentru populatie. Pana in acest moment, cea mai semnificativa replica s-a produs in ziua de 27 aprilie,la ora locala 2 si 19 minute;seismul a avut loc la o adancime de circa 100 km,iar magnitudinea a fost de 3,6 grade pe scara Richter.
Nu s-au inregistrat pagube materiale dar a creat panica in randul populatiei.

Sa ne asteptam la un cutremur mai puternic?

După anul 2010 este posibil ca în Vrancea să se producă un cutremur mai puternic decât cel din 1977, dar care să fie la o adâncime foarte mare. Asta înseamnă că şocul principal va fi simţit pe direcţia Iaşi-Chişinău, cum a fost în 1940.
Vergil Hîncu preconizează că sînt 50% “şanse” să avem un seism în jur de 7 grade pe scara Richter pînă la sfîrşitul anului următor. Metodologia pe care susţine că a dezvoltat-o nu poate evidenţia însă acest fenomen ca sigur decît cu trei zile înainte de nenorocire. La o adică, Hîncu ne propune să detonăm cel puţin 500 kg de dinamită lîngă epicentru şi chiar să folosim bomba atomică pentru a salva România de cutremur.


Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire