19 noiembrie 2008

Memorie mai buna


Nu-i asa ca ar fi excelent daca ti-ai putea aminti mici detalii pe care candva le stiai la perfectie, sa stii ce e important pentru altii, sa-ti aduci aminte chiar si de zilele de nastere ale celor dragi fara probleme? Porbabil ca ai o multime de griji pe cap, termene, proiecte care necesita o concentrare indelungata. Exista diferite metode prin care iti poti mentine memoria tanara. Trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

1. Odihneste-te! Somnul ajuta enorm de mult memoria. Mai mult decat ai fi crezut. Daca stai treaza si nu te odihnesti nu vei putea da acelasi rezultate la locul de munca. Puterea de concentrare este scazuta si te vei simti mult mai obosita. In timp ce dormim se produc celule noi in zona hipotalamusului care influenteaza in mod pozitiv activitatile zilnice. Incearca sa dormi opt ore pe noapte si fa tot posibilul sa ai un somn linistit.

2. Fara alcool si tutun! Consumul excesiv de alcool poate afecta memoria deoarece reduce activitatea creierului. Tutunul diminueaza aportul de oxigen de la nivelul creierului. Nici excesul de cafea nu face minuni. Te tine treaza o perioada, dar oboseala te cuprinde si nu te mai poti concentra aproape deloc.

3. Nu te imparti in mai multe locuri Fii atenta cand lucrezi si nu incerca sa faci mai multe lucruri deodata. Ti se distrage atentia si nu te poti concentra la fel de bine. Foarte multe persoane asculta muzica desi acest lucru nu ajuta pentru o concentrare mai buna. Depinde totusi de felul in care te-ai obisnuit.

4. O alimentatie corecta Alimentatia este extrem de importanta. Daca esti intr-o situatie care necesita concentrare maxima poti manca seminte de floarea soarelui (contin minerale care ajuta memoria), spanac, peste, mere, banane si grepfrut. Curele cu citrice fac si ele minuni. Consuma mult kiwi, portocale, lamai. Iti poti face sucuri naturale sau pur si simplu le poti consuma in timpul zilei. Rezultatele vor fi uimitoare. Mananca in fiecare saptamana peste. Cerealele sunt si ele indicate pentru o memorie mai buna, acestea contin vitamina B6. Incearca sa iei si pulbere de mesteacan, 3 lingurite pe zi cu o cana de apa. Rozmarinul si salvia combat oboseala si maresc capacitatea de memorare. Poti consuma jumatate de ceapa pe zi deoarece imbunatateste compozitia de oxigen a creierului. Si salata de varza cruda si morcovii sunt de ajutor pentru o mai buna putere de concentrare.

5. Mai putin colesterol Daca stii ca ai probleme cu nivelul colesterolului fa tot posbilul sa-l mentii sub control. Colesterolul ridicat poate sa incetineasca circulatia sangelui la creier.

6. Exerseaza! O memorie buna trebuie sa fie "intretinuta". Foloseste-o cat mai mult si astfel va fi in forma oricand ai nevoie. Citeste o carte buna, joaca sah, incearca sa ai orice alta activitate care ti-ar putea mentine tanara memoria

8. Corpul si memoria Un organsim sanatos implica si o memorie sanatoasa. Mai mult sport te mentine in forma, o simpla plimbare in parc asigura o oxigenare buna a creierului.

9. Stop stres! Stresul si depresia iti ingreuneaza activitatea intelectuala. Nu te poti concentra la fel de bine si gandurile iti zboara spre alte probleme. Inainte de a face ceva incearca sa elimini treptat stresul, sa te linistesti pentru a putea avea o activitate linistita si plina de succese. Daca observi ca uiti foarte mult, mai mult decat ar fi cazul, mergi la un medic pentru a fi indrumata de acesta spre un tratament potrivit tie.

Glucoza este singurul “aliment” pe care neuronii il consuma si exista studii care atesta rolul glucozei in memoria de lunga durata. Este important sa exista un nivel optim al glucozei in sange. Ideea ca un nivel ridicat al glucozei inseamna o memorie mai buna este falsa, o glicemie constant peste limita normala poate exprima un diabet zaharat. De aceea este important sa ne masuram glicemia macar odata pe an.

Produsele farmaceutice promovate ca fiind bune pentru stimularea retinerii informatiei nu strica, dar au utilitate indoielnica, afirma specialistii.

Ineficienta - Zeci de produse medicamentoase, cu denumiri comerciale atractive, sunt promovate ca fiind bune pentru memorie. Cei mai tentati sa le incerce sunt elevii si studentii, aflati in fata unei "veri fierbinti", pline de examene. Medicii spun insa ca aceste pilule sunt departe de a avea un efect spectaculos.